De Groep

De groep is ontstaan in 1998, we hebben een periode gehad dat we wel elf leden hadden. Maar op het moment is het wat stilletjes, er zijn nog drie leden: waarvan er 1 in het buitenland (Schotland) woont.
Een keer per week, en wel op woensdagmorgen, komen wij bij elkaar. We werken aan het gene waar we op dat moment mee bezig zijn, of aan een van onze projekten, wisselen onze ervaringen uit over alles wat met quilten (en patchwork) te maken heeft.
En natuurlijk drinken we ook koffie. Onze groepsgenoot uit het buitenland is bij ons via Skype.
 
Maar laten we eerst eens uitleggen, wat is eigenlijk quilten en patchwork.

Impressie Patchwork en Quilten


Het komt op het volgende neer: lapjes stof in stukjes knippen en ze in patroon weer aan elkaar naaien. Door verschillende kleuren en patronen, krijg je een uniek effect. Het meeste patchwork is opgebouwd uit blokken, die eerst afzonderlijk worden gemaakt (gepatcht) en daarna aan elkaar worden gezet.
Als het patchworkdeel klaar is (de zogenaamde"top"), wordt het voorzien van een achterkant en een tussenvulling. Deze drie lagen op elkaar noemen we de "sandwich".
Deze drie lagen worden aan elkaar gezet met kleine steekjes (=quilten of wel doorpitten) en zo ontstaat dan de quilt. Het quilten van de drie lagen, is dus noodzakelijk om de lagen aan elkaar te bevestigen. Je kan het patchwork extra versieren door middel van een motief te quilten, sommigen gebruiken ook kraaltjes of andere versieringen.